Каталог Скачать ГДЗ по математике ГДЗ по геометрии
Скачать ГДЗ готовые домашние
Кращі підприємства
Кращі технології
Кращі спеціалісти

РЕЧВ: Стимулювання екологізації промисловості в Україні. Зустріч Експертної групи

2017-10-17 01.03.13 112 жовтня 2017 року в Києві за підтримки ЮНІДО відбулася Зустріч Експертної Групи (Зустріч) «Ресурсоефективне та чисте виробництво: стимулювання екологізації промисловості в Україні». Захід відбувся в рамках проекту «Сприяння адаптації та впровадженню ресурсоефективного та чистого виробництва шляхом створення і роботи Центру більш чистого виробництва в Україні». Організатором заходу виступив Центр ресурсоефективного та чистого виробництва.

Головною метою Зустріч Експертної групи є усвідомлення значущості концепції ресурсоефективного та більш чистого виробництва для просування політичних ініціатив, а також підтримки її імплементації в Україні. Метою заходу є ґрунтовне обговорення та узгодження вимог щодо впровадження засад РЕЧВ в Україні задля сприяння створенню законодавчої бази, яка стимулюватиме процес екологізації національної промисловості.

В ході Зустрічі було продемонстровано приклади міжнародної законодавчої політики та механізми, які слугують та заохочують до впровадження принципів РЕЧВ та екологізації промисловості через виконання Цілей Сталого Розвитку (ЦСР) та політичної стратегії ЄС. Окрім цього Зустріч була покликана визначити чинники, вимоги та можливості для успішного впровадження підходів РЕЧВ в Україні.

Під час Зустрічі учасники:

  • проаналізували діючу нормативну базу в Україні в питаннях захисту довкілля;
  • ознайомилися з поточною ситуацією щодо використання природніх ресурсів та їх декаплінг (розділення споживання ресурсів та обсягів виробництва);
  • проаналізували міжнародні політичні ініціативи щодо впровадження методики РЕЧВ;
  • розглянули можливості партнерства та фінансових механізмів;
  • обмінялись досвідом та кращими практиками впровадження методики РЕЧВ на прикладі підприємств та компаній в Україні;
  • визначили драйвери (рушійні сили) та вимоги, які спонукатимуть та популяризуватимуть впровадження методики РЕЧВ в Україні.

Зустріч було відкрито привітальною сесією, де до учасників заходу звернулися Наталія Трофименко, заступник директора департаменту стратегії та європейської інтеграції – начальник відділу стратегічного планування та екологічної політики Міністерства екології та природних ресурсів України; Олена Левчук, заступник директора департаменту державних інвестиційних проектів та підтримки розвитку – начальник відділу підтримки інвестиційних проектів з МФО та іноземними країнами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Володимир Авраменко, заступник директора Департаменту промислової політики – начальник відділу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Ніколя Гігас, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні; Флоріан Кольфюрст, заступник голови місії Посольства Республіки Австрія та Ігор Шилович, Директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва. DSC 0100 1

Олена Левчук: “Ми завжди вдячні ЮНІДО за проекти, які вони роблять. Ми намагаємося залучати схожі ресурси від інших донорських організацій. Зараз, коли ми опрацьовуємо Стратегію ЄС на 2018-2010 роки, ми попросили додати туди заходи, що спрямовані на ресурсо- та енергоефективність”.

Ніколя Гігас: «Вважаю цю зустріч дуже цікавою, адже її учасники обмінюються досвідом, який набутий і в науковій сфері, і в промисловості».

Флоріан Кольфюрст: «Сподіваємося, що сьогоднішня подія також допоможе реалізувати певний потенціал. Ми хочемо заохотити українську владу повною мірою скористатися досвідом роботи Центру РЕЧВ, адже послуги, які Центр пропонує українським компаніям, безумовно, є актуальними і дуже затребуваними. Присутні на Зустрічі компанії вже почали це усвідомлювати».

Зустріч було логічно розділено на три сесійні засідання.

Перша сесія під назвою «Роль стратегій та інструментів для успішного впровадження методики ресурсоефективного та екологічно чистого виробництва» була присвячена обміну думками щодо існуючих та запланованих Україною кроків до екологізації промисловості, у тому числі спираючись на підходи РЕЧВ, обговоренню засад національної політики сталого зростання у загальноєвропейському та світовому контекстах.

Так, у своєму виступі «Стратегія державної екологічної політики України» заступник директора департаменту стратегії та європейської інтеграції - начальник відділу стратегічного планування та екологічної політики Міністерства екології та природних ресурсів України Наталія Трофименко відмітила, що РЕЧВ є важливим аспектом Стратегії Державної Екологічної Політики на період до 2030 року, яка розробляється Міністерством.

DSC 0191 1Заступник директора Департаменту промислової політики – начальник відділу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Володимир Авраменко виступив з презентацією «Ресурсоефективність як один із пріоритетів стратегії промислового розвитку України». Зокрема, від відзначив, що ресурсоефективність є ключем до вирішення більшості існуючих проблем української промисловості, таких як низька конкурентоспроможність, морально та фізично застарілі основні фонди, відсутність інвестицій тощо.

Мірко Лібер, експерт Віденського університету економіки та бізнесу (Австрія), представив доповідь «Ресурсоефективне та чисте виробництво: політика та інструменти сприяння зеленим індустріям в Україні», яка базується на грунтовному аналізі досвіду імплементації РЕЧВ в Україні та інших країнах Європи та Азійського континенту. На цій основі спікер запропонував низку рекомендацій щодо подальшої відбудови національної політики сталого розвитку в Україні:DSC 0239 1

  • Сфокусуватися на найпроблемніших галузях і визначити головні цілі;
  • Провести екологічну податкову реформу та переглянути політику цін на ресурси;
  • Запровадити в країні систему стимулів та штрафів;
  • Заохочувати до еко-інновацій;
  • Здійснювати просвітницьку роботу в системі освіти і виконувати передачу знань;
  • Використовувати прямі іноземні інвестиції (ПІІ) та сприяти діяльності фінансових інституцій розвитку (ФІР).

Також під час першої сесії виступила Ірина Заячук, член Спостережної Ради ПАТ АКБ «Львів», Координатор Центру РЕЧВ у Західному регіоні з презентацією «Партнерство та фінансові механізми впровадження ресурсоефективного та чистого виробництва». Заступник директора департаменту стратегічного розвитку - начальник управління моніторингу та інформатизації Державного агентства з ресурсоефективності та енергозбереження України Тамара Буренко доповіла про фінансові механізми стимулювання розвитку промисловості.

Ірина Заячук: «Наша мета, як Центру, – сфокусувати наших клієнтів на виборі правильного методу фінансування і на тому, що підприємство звернулося до правильної фінансової установи задля отримання такого фінансування».

Тамара Буренко: «Я звертаю вашу увагу, що зменшити викиди парникових газів можна тільки за рахунок енергоефективних заходів».

Модератор першої сесії Хайнц Лоєнбергер, головний технічний радник ЮНІДО, підкреслив актуальність підходу РЕЧВ в умовах зростаючого дефіциту ресурсів, та наголосив на важливості Зустрічі для досягнення довгострокових цілей екологізації промислового та економічного розвитку України.

Друга сесія Зустрічі мала назву «Кращі практики принципів РЕЧВ в Україні: від ідеї до впровадження».

Модератор сесії Наталія Денисенко, експерт Програми сприяння зеленій модернізації української економіки (GIZ) запросила до виступу зі стендовою доповіддю «Адаптація та впровадження концепції та політики ресурсоефективного та чистого виробництва в українській промисловості. Сьогодення та тенденції на майбутнє» директора Центру РЕЧВ Ігоря Шиловича.

2017-10-17 01.03.02 1Він повідомив, що протягом 2013-2016 років Центром було розроблено та запропоновано до впровадження більш ніж 200 технічних рішень на 78 підприємствах України із загальним очікуваним економічним ефектом понад € 6,2 млн. Реально на підприємствах впроваджено опцій з економічним ефектом у € 904 тис. На основі цього досвіду доповідач визначив кілька ключових бар’єрів на шляху широкої імплементації РЕЧВ в промисловості України:

  • Недостатня кількість підприємств, на яких впроваджено принципи РЕЧВ, для вчинення впливу на ринок послуги;
  • Невизначеність ринку і вартості послуги РЕЧВ; недостатня обізнаність споживачів щодо кінцевого результату впровадження;
  • Неоднозначність розуміння практики РЕЧВ у порівнянні з відомими принципами енергозбереження;
  • Відсутність регуляторної бази щодо широкого впровадження методики РЕЧВ.

З презентацією «Створення регіональної інфраструктури підтримки зеленої модернізації на базі ДТПП: просування інструментів РЕЧВ на місцевому рівні» виступив Сергій Кучерявенко, керівник проекту «Зелена палата: ініціатива сталого розвитку» за підтримки Програми зеленої економіки GIZ, директор Центру ресурсоефективності та екології, віце-президент Дніпропетровської ТПП.

Сергій Кучерявенко: «Майже 10 років ми активно працюємо в проектах, пов'язаних з екологією, ресурсо- та енергоефективністю, бо за цим стоїть конкурентоспроможність наших підприємств. У нашій області металургійні і гірничодобувні підприємства будувалися ще в середині минулого століття, а деякі ще й раніше. Саме вони були для нас в пріоритеті». DSC 0125

Досвідом реалізації ресурсоефективних проектів «Від ідеї до впровадження» з учасниками зустрічі поділилися Григорій Шматков, Голова Комітету провайдерів зелених послуг при ДТПП у м. Дніпро, Олексій Бондаренко, Головний енергетик ПАТ «Укрграфіт», Андрій Вагін, головний еколог ПАТ «Укрграфіт», Олександр Баськов, Старший консультант з питань сталого розвитку Baker Tilly, Антон Ковалишин, менеджер з комунікацій ДТЕК ЕСКО, Сергій Сиволобов, Заступник директора Групи компаній «Дісла», Володимир Головін, Заступник директора ПрАТ «Вишневський ливарно-ковальський завод». Підсумував сесію виступ Костянтина Гури, радника Голови Держенергоефективності України.

Третя сесія Зустрічі «Вимоги та можливості для впровадження принципів РЕЧВ в Україні. Сприяння створенню законодавчої бази, яка стимулюватиме процес екологізації розвитку національної промисловості» мала інтерактивний характер і передбачала роботу учасників у групах. Було сформовано три групи, кожній з яких належало за результати мозкового штурму сформулювати ключові політичні, технічні та фінансові вимоги до подальшої імплементації РЕЧВ в Україні.

Модераторами групи «Політичні вимоги» виступили Хайнц Лоєнбергер та Марина Литвинчук, юридичний консультант Центру РЕЧВ.

2017-10-17 01.03.09 1Роботу групи «Технічні вимоги» модерували Мірко Лібер та виконавчий директор Центру РЕЧВ Тарас Сакалош.

У третій групі «Партнерство і фінансові вимоги» модераторами були заступник Координатора Проекту ЮНІДО Еміна Аліч і Олександр Баськов.

Після завершення групової роботи відбулася презентація та обговорення згенерованих рішень.

В якості політичних умов подальшої успішної імплементації РЕЧВ були названі:

Політична підтримка проходження та прийняття законопроектів щодо чистого виробництва.

  • Розробка законопроектів України у дотичних сферах, таких як енергетичний аудит, енергетичний менеджмент, енергоефективність;
  • Розширення сфери дії Закону України «Про Фонд енергоефективності» на промислові підприємства або застосування механізмів, прописаних у Законі «Про Фонд енергоефективності» щодо чистого виробництва.

Серед технічних умов учасники перелічили такі:

  • Створення системи порівняльних показників за галузями промисловості України;
  • Створення системи галузевих освітніх платформ і баз знань у відкритому доступі;
  • Використання державних програм, що стимулюють використання нових технологій;
  • Використання державних програм підтримки технічного консалтингу.

Нарешті, фінансові вимоги були сформульовані таким чином:2017-10-17 01.03.06 1

  • Вільна конкуренція;
  • Доступ до інформації. Створення системи інформування. Навчання зі шкільного рівня;
  • Фінансові механізми та їх чесне використання;
  • РЕЧВ як інструмент капіталізації підприємств;
  • Державне стимулювання до впровадження РЕЧВ на рівні МСБ;
  • Партнерство технічних та фінансових установ

У завершальній промові Хайнц Лоєнбергер висловив вдячність учасникам Зустрічі Експертної Групи за плідну роботу та висловив сподівання на те, що Експертна Група продовжить підтримувати РЕЧВ та інші підходи до екологізації промисловості і зрештою в Україні сформується широке коло однодумців на підтримку РЕЧВ. Він також звернув увагу на те, що зміст Експертного Висновку «Ресурсоефективне та чисте виробництво: стимулювання екологізації промисловості України», який був підготовлений на замовлення ЮНІДО Віденським університетом економіки та бізнесу (Австрія), має бути доповнений відповідно до рекомендацій, розроблених учасниками Зустрічі, перекладений українською та широко розповсюджений серед широкого загалу.

Хайнц Лоєнбергер: Сьогодні ми провели дуже успішну Зустріч Експертної Групи, сфокусувавшись на темі РЕЧВ. Я вважаю, що РЕЧВ є ключовим аспектом сталого промислового розвитку, бо в наш час ефективність використання ресурсів є не менш важливою за продуктивність праці. На Зустрічі із презентаційних матеріалів ми дізналися про плани українського уряду щодо перспективи промислового розвитку. Презентація Університету економіки з Відня дала нам розуміння того, якою є поточна ситуація в світі і як деякі держави змогли досягти успіхів у ефективному ресурсовикористанні. Під час обговорень у трьох інтерактивних групах люди висловлювали свої думки та погляди стосовно того, як потрібно поліпшити або відкоригувати ситуацію в Україні. Для успішного проведення Зустрічі ми розробили Експертний Висновок про розвиток промислового сектору в Україні. Нашим наступним кроком стане перевірка наданих у ньому фактів, а після остаточного узгодження буде виконано його переклад українською мовою. Звісно, ми плекаємо велику надію на те, що цей документ допоможе переглянути чинні закони України та внести до них відповідні зміни, щоб у майбутньому вони (закони) стали сприятливішими та кориснішими для процесу впровадження в країні концепції ресурсоефективного та чистого виробництва.

Ігор Шилович: «Ми створили хороший колектив, хорошу команду, яка може самостійно працювати з підприємствами. До Центру РЕЧВ надходять замовлення від промислових підприємств і динаміка є позитивною. Це свідчить про те, що підприємства в України не стоять на місці у своєму розвитку, вони рухаються вперед. Складно сказати, що є для них стимулом, але прогрес очевидний. Я сподіваюся, що на Центр ресурсоефективного та чистого виробництва і проект загалом чекає хороше і позитивне майбутнє».

DSC 0850


Extension Joomla
Email:
Тема:
Текст:
Антиспам: Як називається "Червона планета"?
Форма обратной связи