Каталог Скачать ГДЗ по математике ГДЗ по геометрии
Скачать ГДЗ готовые домашние
Кращі підприємства
Кращі технології
Кращі спеціалісти

ОСББ у Львові економитиме 18 тисяч гривень у рік завдяки сортуванню сміття

img 5099 1Експерт Центру РЕЧВ Василь Прусак взяв участь у дискусії на тему «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи», яка відбулася 23 грудня. Спираючись на власний досвід керування ОСББ, він поділився з учасниками ідеями, як налагодити ефективну схему впровадження переробки сміття після роздільного збору.
«Ми не збудуємо сміттєпереробний завод вже, тому потрібно повернути голову самим до себе. У мене в будинку є 116 квартир. Я підрахував, якщо у процесі сортування сміття ми відберемо папір, пластик, скло і трохи металу, то, здавши це все на переробку, у місяць з одного будинку зможемо заробити 600-800 грн, За рік за вивіз сміття ми платимо 30 тисяч грн. Якщо сортувати це сміття, то ми можемо економити близько 18 тис. грн для мешканців будинку. Але ця схема буде дієва лише у тому разі, якщо навчимося сортувати це сміття вже у себе на кухні», - розповів Василь Прусак.


У будинку на вулиці Роксоляни, 57, де Василь Прусак є головою правління ОСББ, протягом місяця двічі на тиждень збирають папір та картон. «Ми отримали три спеціальні контейнери через Центр ресурсоефективного та чистого виробництва. Відтак, щовівторка та щоп’ятниці у будинку проводиться збір картону та паперу у під’їздах біля поштових скриньок. Контейнери для збору відходів паперові, але передбачені для багаторазового використання. Головне – щоби мешканці звикли туди викидати лише папір», – розповів Василь Прусак.
За місяць у такий спосіб з 166 квартир вдалося зібрали 50 кг паперових відходів. Василь Прусак власноруч відносив їх у пункт прийому, де за 1 кг паперових відходів платять 2,3 грн. Як він зазначив, у майбутньому мають намір доплачувати прибиральниці, аби цим займалася вона. Наразі у планах голови правління ОСББ – укладення угоди із перевізником про зменшення плати за вивезення сміття, бо один контейнер, передбачений для паперу, фактично, не використовуватиметься.
«Також у наших планах – сортування органічних відходів відходів. Для цього потрібно об’єднати 15 будинків і придбати біогазову установку. У такому разі до смітників не потраплятимуть органічні відходи. Вони будуть перероблюватися у біогаз, біодобрива та біометал. Окупність цього проекту, вартістю близько 50 тисяч доларів, – орієнтовно 3 роки», – зазначив у коментарі Володимир Прусак.
Як зазначив голова правління ОСББ, зараз дуже важливо напрацювати кілька проектів, які б дозволяли ефективно сортувати і переробляти сміття на локальному рівні і створити дієву мережу переробників. Він представив свою схему, яка передбачає покрокову переробку органічних відходів: від збору у квартирах – до розповсюдження у вигляді добрив серед власників теплиць на Львівщині.

img 5103. 1jpg
Детальніше тут: http://tvoemisto.tv/news/yak_lvivyanam_nalagodyty_zbir_pateru_u_budynku_dosvid_osbb_82887.html#sthash.JzOh6Kxp.dpuf


Extension Joomla
Email:
Тема:
Текст:
Антиспам: Як називається "Червона планета"?
Форма обратной связи